10 Regionalna Bitwa Kulinarna o tytuł Arcymistrza ZKP odbyła się w Gościcinie. W zmaganiach udział wzięły oddziały Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego z Wierzchucina, Linii i Wejherowa.
W piątek, 26 kwietnia 2024 r. w Gościcinie spotkali się przedstawiciele Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego z oddziałów w Linii, Wejherowie i Wierzchucinie, by powalczyć o tytuł Arcymistrza ZKP podczas X Regionalnej Bitwy Kulinarnej.
W programie wydarzenia przewidziano:
- powitanie gości przez prezesa ZKP o/Gościcino Stanisława Bacha;
- przedstawienie reprezentantów w zmaganiach w X Regionalnej Bitwie Kulinarnej;
- pokaz multimedialny “31 lat Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego w Gościcinie“, którą przygotowała kronikarka ZKP o/Gościcino Janina Borchmann;
- występ Kapeli Kaszubskiej „Zbierańce” z Gościcina;
- pokaz multimedialny z prelekcją znawcy kaszubskiej kuchni oraz tradycji i kultury, red. „Pomeranii” i bloga na Facebooku „Jedzenie na Kaszubach” Rafała Nowakowskiego pt. „Wpływ tradycyjnej kuchni kaszubskiej na rozwój turystyki regionu”;
- degustację i ocenę potraw wykonanych przez oddziały ZKP na finał Arcymistrza Kulinarnego ZKP;
- podsumowanie i wręczenie nagród; oraz
- poczęstunek kaszubski przygotowany przez członków ZKP o/Gościcino.
– Uwieńczeniem spotkania była degustacja i ocena potraw wykonanych przez oddziały Zrzeszeń Kaszubsko-Pomorskich tj: kartoflanka (parzónka), pulki z sosem śledziowym (sztepka sledzowo) i racuchy (racuche) – relacjonuje Gmina Wejherowo. – Finalnie, po obradach, komisja uznała, że w bitwie arcymistrzem zostało Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie oddział Wejherowo.
Na wydarzeniu obecny był fotograf Zbyszek Heft, dzięki któremu możemy podzielić się z naszymi Czytelnikami obszerną fotorelacja z tego wydarzenia. Dziękujemy i zapraszamy do obejrzenia zdjęć!
Fot. Zbyszek Heft