We wtorek, 23 kwietnia 2024 r. w budynku “B” PZS Kłanino odbyła się wyjątkowa impreza degustacyjna pn. „Dary Lasu”, która była doskonałą okazją do zdobycia praktycznych umiejętności przez uczniów, a także integracji społeczeństwa.
Na kulinarne wydarzenie, które w PZS Kłanino odbyło się już po raz trzeci, zjechali najróżniejsi goście: od samorządowców, poprzez przedstawicieli służb mundurowych, przedstawicieli lokalnych firm i organizacji, po dyrekcje i nauczycieli zaprzyjaźnionych szkół z powiatu puckiego.
Koło Łowieckie „Darz Bór” podarowało szkole dwa dziki, a zadaniem uczniów było przygotowanie z nich potraw od podstaw. Na stołach zagościły wyjątkowo smakowite dania: przystawki na zimno, pierogi, zupa krem z kawałkami mięsa, drugie danie – wszystko związane z mięsem z dzika. Zaserwowany deser był piękny i kolorowy, wyglądem przypominał runo leśne, a jego smak był wyjątkowy, słodki i orzeźwiający za razem.
Wydarzenie rozpoczęło się od powitania zgromadzonych gości przez dyrektora PZS w Kłaninie Rafała Wochnę, przedstawienia wybitnych kucharzy, pod których kierunkiem uczniowie przygotowali tę imprezę (Sylwia Garska-Chmarycz – wice MasterChef 2020; Ewa Szymańska i Artur Szymański) oraz podziękowania Kołu Łowieckiemu „Darz Bór” z Wejherowa.
– Wydarzenie „Dary Lasu” odbyło się dzięki naszej współpracy z kołem łowieckim z Wejherowa. Nasi uczniowie z klas pierwszych, drugich i trzecich w liczbie ponad stu łącznie, przygotowali dla dzisiejszych gości różnego rodzaju dania z dzików, które dostaliśmy od Koła Łowieckiego „Darz Bór”. To były dwie pełne tusze, które uczniowie musieli przygotować od podstaw – powiedział nam Rafał Wochna. – Uczniowie kształcący się w zawodach: kucharz, technik żywienia i technik gastronomii, a także hotelarz (w tym obsługa kelnerska), pod okiem nauczycieli: Ewy Szymańskiej, Artura Szymańskiego oraz wice MasterChefa 2020 Sylwii Garskiej-Chmarycz przygotowali tutaj właśnie te potrawy, a pani Ewelina Pilc-Bojke ze swoimi uczniami przygotowała wystrój stołów, jak i tę całą otoczkę kelnerską.
To było już trzecie wydarzenie kulinarne na taką skalę zorganizowane przez uczniów i nauczycieli z PZS Kłanino. Na pierwszym zaserwowano dania z jelenia, również podarowanego przez Koło Łowieckie „Darz Bór” z Wejherowa; a na drugim – pn. „Dary Morza”- uczniowie pod okiem Patryka Galewskiego uczyli się przygotowywać i serwować potrawy z ryb.
Fot. Magdalena Gębka-Scuffins