Uczniowie PZS w Kłaninie pod kierunkiem Sylwii Garskiej-Chmarycz (wice MasterChef 2020) przygotowali wybitne potrawy w ramach warsztatów kulinarnych “Dary Lasu”

Na kulinarne wydarzenie, które w PZS Kłanino odbyło się już po raz trzeci, zjechali najróżniejsi goście: od samorządowców, poprzez przedstawicieli służb mundurowych, przedstawicieli lokalnych firm i organizacji, po dyrekcje i nauczycieli zaprzyjaźnionych szkół z powiatu puckiego.

Koło Łowieckie „Darz Bór” podarowało szkole dwa dziki, a zadaniem uczniów było przygotowanie z nich potraw od podstaw. Na stołach zagościły wyjątkowo smakowite dania: przystawki na zimno, pierogi, zupa krem z kawałkami mięsa, drugie danie – wszystko związane z mięsem z dzika. Zaserwowany deser był piękny i kolorowy, wyglądem przypominał runo leśne, a jego smak był wyjątkowy, słodki i orzeźwiający za razem.

Wydarzenie rozpoczęło się od powitania zgromadzonych gości przez dyrektora PZS w Kłaninie Rafała Wochnę, przedstawienia wybitnych kucharzy, pod których kierunkiem uczniowie przygotowali tę imprezę (Sylwia Garska-Chmarycz – wice MasterChef 2020; Ewa Szymańska i Artur Szymański) oraz podziękowania Kołu Łowieckiemu „Darz Bór” z Wejherowa.

To było już trzecie wydarzenie kulinarne na taką skalę zorganizowane przez uczniów i nauczycieli z PZS Kłanino. Na pierwszym zaserwowano dania z jelenia, również podarowanego przez Koło Łowieckie „Darz Bór” z Wejherowa; a na drugim – pn. „Dary Morza”- uczniowie pod okiem Patryka Galewskiego uczyli się przygotowywać i serwować potrawy z ryb.


Fot. Magdalena Gębka-Scuffins

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *