Uczniowie PZS w Kłaninie pod kierunkiem Patryka Galewskiego z Fundacji im. ks. Jana Kaczkowskiego przygotowali niebiańskie potrawy w ramach warsztatów kulinarnych “Dary Morza”

Patryk Galewski w swoim żywiole, czyli w kuchni. Odwiedził uczniów Powiatowego Zespołu Szkół w Kłaninie i pokazał im, że mają talent. A uczniowie pokazali swoje kulinarne i hotelarskie zdolności zaproszonym na degustacyjne wydarzenie gościom. Była to też okazja do podzielenia się wrażeniami. Jak było?

We wtorek, 14 listopada 2023 r. w budynku “B” PZS Kłanino było głośno i wesoło. Na degustację zjechali najróżniejsi goście: od samorządowców, poprzez przedstawicieli służb mundurowych, przedstawicieli lokalnych firm i organizacji, po dyrekcje i nauczycieli zaprzyjaźnionych szkół z powiatu puckiego.

Uczniowie kształcący się w zawodach: kucharz, technik żywienia i technik gastronomii, pod czujnym okiem Patryka Galewskiego oraz pod pieczą wychowawców i nauczycieli, przygotowali dla wszystkich po cztery dania do degustacji! Po dwie przystawki (śledź kaszubski i tatar z łososia), danie główne (pieczony filet łososia) oraz deser (pieczone jabłko).

Dyrektor PZS w Kłaninie Rafał Wochna przywitał wszystkich zgromadzonych na degustacji gości, opowiedział o wydarzeniu i przedstawił osobę Patryka Galewskiego.

– Jest to impreza związana z kuchnią: w tym roku jest pod nazwą “Dary Mórz” i pan Patryk też tę imprezę wspiera swoimi pomysłami, jest też szefem kuchni tutaj, na naszym terenie, gdzie te pomysły swoje wciela i pokazuje naszym uczniom, co w tym wszystkim jest ważne – mówił w rozmowie z nami Rafał Wochna, dyrektor PZS w Kłaninie. – Patryk Galewski jest osobą rozpoznawalną, a to dodatkowo dodaje rangi takiej imprezie. W związku z tym młodzież czuje się bardziej dowartościowana i bardziej pewna tego, że potrafi pracować dla szefów kuchni, którzy są rozpoznawalni nie tylko na naszym terenie, ale też w całej Polsce.

Patryk Galewski, na co dzień szef kuchni w restauracji Kutter w Helu, a także aktywny działacz Fundacji im. ks. Jana Kaczkowskiego, również zabrał głos i opowiedział o wyjątkowej przygodzie z uczniami PZS w Kłaninie.

– Ja nie jestem nikim wyjątkowym, jestem normalnym człowiekiem, ale bardzo dziękuję za taki bukiet pięknych słów. Jest mi niezmiernie i szczególnie miło, że mogę być częścią takich wydarzeń, tutaj, w zapleczu tak dobrze rozwijającej się szkoły – rozpoczął skromnie. – Nie jest to mój pierwszy raz, tutaj w szkole. Ja, tutaj, tak naprawdę na pełnej petardzie wbiłem z projektem Paka” naszej Fundacji im. ks. Jana Kaczkowskiego, i tak naprawdę budujemy wspólnie relacje, które dają nam możliwość wspierania młodych w rozwoju zawodowym. Jestem szefem kuchni, kucharzem, który kocha gotować, mieszać w tych garach, po prostu się wygłupiać, bo uważam, że dobre gotowanie jest miłością, jest fajną zabawą i po prostu całym sobą staram się tej młodzieży (z moim doświadczeniem nie tylko z garów), też dużo od siebie dać.

Na początku, gdy mówił o sobie, mówił skromnie, jednak skromność zniknęła i pojawił się humor, gdy zaczął mówić o społeczności szkolnej w Kłaninie.

– Jest mi przeogromnie miło, że państwo są częścią tego pięknego wydarzenia, bo ja tak naprawdę, się umówmy, że szef kuchni w kuchni nie robi kompletnie nic, i my tutaj z Ewą nie zrobiliśmy kompletnie nic, wykorzystaliśmy tą młodzież (…). Pracuję już kilkanaście lat jako kucharz i powiem, że zapał tych młodych ludzi do gotowania, ich postawa, opiera się na pasji, na chęciach, a to daje poczucie takie, że nas zastąpią kiedyś wybitni kucharze: szefowie, szefowe kuchni! To daje przeogromną radość – mówił Patryk Galewski. – Więc ja, w imieniu tych wszystkich osób, które oczywiście poznacie, jeśli przeżyjecie (dop. red. w tym momencie goście się roześmiali), to poznacie te osoby, bo na końcu będę dumny i będę chciał państwu tych młodych ludzi przedstawić.

Szkoła w Kłaninie oferuje szeroki wachlarz nauki zawodów, od tzw. mundurówki, poprzez branże takie jak hotelarstwo czy turystyka, zawody stoczniowe, po branżę informatyczną. Obecnie uczęszcza tu około 780 uczniów, to prawie trzy razy tyle, co kilka lat wcześniej. Jolanta Bieszke, dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Żelistrzewie, radna powiatowa, a także członkini Zarządu Powiatu Puckiego pochwaliła szkołę w Kłaninie i zdradziła przyszłe plany z nią związane.

– (…) Nasza szkoła w Kłanianie potroiła ilość uczniów i okazało się, że jest ciasno, ale na szczęście, powoli się pojawiły pieniążki. Pan dyrektor jest przeszczęśliwy, już miał przyjemność udziału we wspólnym otrzymaniu pewnych środków. 4 mln zł na przebranżowienie i przebudowę szkoły wewnętrznie, a teraz 2 mln zł od marszałka województwa pomorskiego, więc będzie trzeba kawałek szkoły dobudować, rozbudować, a w planach ciągle jest rozbudowa sali gimnastycznej, żeby uczniowie mieli dobre i godne warunki do nauki – mówiła Jolanta Bieszke. – Panie dyrektorze, potwierdzam, w imieniu całego Zarządu Powiatu Puckiego, że jesteście super szkołą, dobrze uczycie, dobrze przygotowujecie, ale przede wszystkim macie to coś, że chętnie się tutaj uczniowie pojawiają. Macie wspaniałą kadrę, która jest otwarta i ma odpowiednie podejście, a ta atmosfera, którą tworzycie pozwala na to, że macie mury pełne. 

Po przemowach, po czterodaniowym posiłku (ten podany został w niezwykły sposób przez uczniów PZS Kłanino), Patryk Galewski faktycznie przedstawił i pokazał zgromadzonym gościom cały zespół, który to wydarzenie przygotował. A na koniec, korzystając z okazji, podziękował grupie uczniów z PZS Kłanino za udział we wcześniejszej akcji “Paka” indywidualnie wręczając im gratulacyjne certyfikaty, na koniec dziękując dyrektorowi Rafałowi Wochnie, również i jemu wręczył pamiątkowy certyfikat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *