Wędzony łosoś, węgorz z kufla, szynki – takie potrawy pojawią się na świątecznych stołach rybaków z Kuźnicy. Boże Narodzenie w tej części Półwyspu Helskiego będzie miało smak morza i tradycji.
Przed świętami domowe wędzarnie w Kuźnicy pracowały pełną parą. Rybacy z Półwyspu Helskiego przygotowywali swojskie potrawy na bożonarodzeniowy stół. Co na nim zagości? Oczywiście nie zabraknie ryb. Wśród tych w 2021 roku będą węgorze oraz łososie. Ryby zostaną przede wszystkim uwędzone. A kto bywał w Kuźnicy, ten wie, że rybacy potrafią zrobić prawdziwe przysmaki.
Rarytasem na zimno będzie tzw. węgorz z kufla. Kufel to ceramiczne naczynie – np. duży słój – w którym leżakują obficie posolone ryby. Jak je przygotować? Rybacy mają swój sprawdzony od lat przepis.
Potrzebne będą świeżo złowione ryby, sól oraz gliniane naczynie.
Węgorz z kufla – przepis z Kuźnicy
Złowione węgorze wkładamy do wiaderka na ok. pół godziny i solimy. Potem je czyścimy ze śluzu (sól w tym pomoże), patroszymy, starannie pozbywamy się krwi, obywamy.
Tak przygotowane węgorze za moment będziemy wrzucać do kufla. Jego dno wcześniej przykrywamy solidną warstwą soli. Na to wędruje pierwszy węgorz.
– Brzuchem do góry, tak by sól, którą zasypiemy węgorza, dobrze go przykryła – opisuje Leszek Kucira z Kuźnicy. – Na przysypanego węgorza układamy kolejnego i tak do ostatniego, którego zasypiemy solą tak, by go nie było widać.
Ostatnią warstwę przykrywamy (wystarczy talerz) i całość odstawiamy w chłodne miejsce, gdzie nie dociera słońce. Dobrze przygotowane węgorze z kufla dotrwają nawet do wiosny.
Obok ryb na rybackich stołach w Boże Narodzenie w Kuźnicy leżeć będą samorobotne białe kiełbasy oraz wędzone szynki.
– Kiedyś kupowało się z rodziną świniaka, dzieliło się go po równo i w ten sposób rodzina dzieliła się mięsem – mówią w Kuźnicy. – Dziś z tradycji pozostał świniak, ale już kupowany w pokrojonych częściach.